Klingbeil: Niemcy popełniły błędy, jeżeli chodzi o politykę związaną z Rosją i Europą Wschodnią

Bardzo cieszę się, że w gronie europejskiej socjaldemokratów spotykamy się dziś w Warszawie, na tym dwudniowym spotkaniu. Na naszym poprzednim spotkaniu w wicemarszałkiem Włodzimierzem Czarzastym, w czerwcu ubiegłego roku, również rozmawialiśmy o tym co należy zrobić w kontekście agresji Rosji na Ukrainę. Wtedy byłem tuż po objęciu swojego stanowiska i powiedziałem wyraźnie, że Niemcy popełniły błędy, jeżeli chodzi o politykę związaną z Rosją i Europą Wschodnią. Mówiłem o tym często, ale chcę też mówić jakie wnioski z tego należy wyciągnąć, w kontekście budowania wspólnej architektury bezpieczeństwa w Europie.

Przyjechałem do Warszawy prosto z Kijowa, gdzie spotkałem się min. z prezydentem Kijowa Witalijem Kliczko, a także z premierem i przewodniczącym parlamentu, ale również z prezydentem Zełenskim. To były bardzo wzruszające rozmowy, które pokazały mi z jak wielką odwagą Ukraińcy bronią swojej ojczyzny. Pokazały mi też, że stawką w tej wojnie są nasze wspólne europejskie wartości.

Podczas naszego spotkania w Warszawie, w którym uczestniczą socjaldemokratki i socjaldemokraci z 10 europejskich państw, rozmawialiśmy nie tylko o wojnie, ale również o tym co będzie po wojnie. Po wojnie Ukraina również będzie potrzebować wsparcia. Rozmawialiśmy też o tym, jak ma wyglądać wspólna architektura bezpieczeństwa po wojnie oraz o tym, jak powinna wyglądać wspólna polityka europejska w zakresie energetyki oraz o tym jak wzmacniać demokratyczną i suwerenną Europę. Rozmawialiśmy również o tym, jak powinna wyglądać polityka Unii Europejskiej wobec Rosji i jest to dla mnie jasne, że odpowiedzi na to pytanie nie może udzielić jeden europejski kraj w pojedynkę, ale musi to być odpowiedź wspólna całej europejskiej rodziny.

W Niemczech mówimy o „Zeitenwende", o tym, że następuje realny zwrot w naszej polityce. Wydajemy więcej na bezpieczeństwo nasze oraz naszych partnerów oraz Ukraińców i Ukrainek, którzy są codziennie atakowani w swoim kraju. Powodzenie tego zwrotu w naszej polityce oraz stabilność w Europie zależy w dużej mierze od relacji Polsko-Niemieckich.

Włodzimierz Czarzasty o tym mówił, że w naszych rozmowach nie brakowało krytyki, ale wśród przyjaciół można też się wymieniać krytycznymi uwagami. Najważniejsze jest teraz to, abyśmy wspólnie patrzyli w przyszłość i szukali wspólnej drogi, tak aby to nie było w ten sposób, że Polska z Niemcami w pewien sposób walczy, ale wspólnie szukamy dobrych rozwiązań. I w tym kierunku chcielibyśmy w przyszłości podążać.

Lars Klingbeil, przewodnicząc SPD i poseł do Bundestagu