J. Szopiński: Walka z Covidem nie ma barw politycznych, ma twarz pacjenta

Podczas 27 posiedzenia plenarnego Sejmu RP, poseł Jan Szopiński przedstawił stanowisko Klubu Parlamentarnego Lewicy w debacie nad informacją premiera o sytuacji w służbie zdrowia. Złożył także podziękowania wszystkim pracownikom tej służby, ratującym życie i zdrowie obywateli, kończąc wymownie: „walczcie o zdrowie Polaków, a my będziemy walczyć o Was!”.

O sukcesach rządu w walce z pandemią są dwie prawdy. Jedna to „prawda czasu i prawda ekranu” płynąca z wystąpień pana premiera i pana ministra oraz z rządowych środków przekazu.

Druga prawda – to prawda o liczbie zakażeń i zgonów, prawda o karetkach czekających w kolejkach przed szpitalami, prawda lekarzy, ratowników i pielęgniarek próbujących pomagać pacjentom oraz prawda pacjentów, którzy dla systemu opieki zdrowotnej są często kosztem, a nie podmiotem.

A lekarze twierdzą – i tu cytaty z dzisiejszego dnia z mojego województwa: – Nie ma dnia spokojnego. Niedobór kadr, chaos, w całym systemie panuje bałagan. Przykład idzie z góry – to jest wypowiedź wiceprezesa Bydgoskiej Izby Lekarskiej po tym, jak do szpitala COVID-owego zostały skierowane lekarki na urlopie macierzyńskim, jak do szpitala COVID-owego zostały skierowane lekarki, które opiekują się małymi dziećmi.

Cytat drugi: – Rząd nie słucha ekspertów, powtarza błędy, nie ma planu. Nie istnieje ośrodek, który zarządza walką z COVID – tak twierdzi znany epidemiolog.

I wreszcie cytat trzeci, też z dzisiejszego dnia: – Muszę odwołać trudne operacje wątroby i trzustki. To wyrok śmierci odroczony w czasie – alarmuje chirurg onkolog ze szpitala uniwersyteckiego. Walka z pandemią nie ma twarzy prawicy ani lewicy. Ma twarz pacjenta, który oczekuje ratunku. Twarzą polskiego systemu opieki zdrowotnej jest pan, panie ministrze, i pan premier, który razem z rządem miał chronić pacjentów przed zakażeniem, a zakażonego pacjenta miał leczyć skutecznie i wszystkimi dostępnymi środkami.

Czy pan, panie ministrze, zachował tę twarz i wywiązał się z zadania? Lekarze i pacjenci twierdzą, że nie zawsze. Telewizje rządowe wielokrotnie pokazywały szpitale tymczasowe z personelem i łóżkami czekającymi na pacjentów. Politycy z różnych ministerstw meldowali posłusznie, jak bardzo są zwarci i gotowi do walki z pandemią, a tymczasem wirus nie poddał się tej państwa propagandzie i uderzył na nieprzygotowanych ze zdwojoną siłą. Bo wtedy, kiedy był czas, między drugą a trzecią falą pandemii, po prostu nic nie przygotowaliście!

Kiedy stanowisko opuszczał niejaki pan minister Szumowski, mówił, że zostawia w biurku programy i scenariusze. Tylko że zapomniał zostawić panu ministrowi kluczyk do tego biurka. Dzisiaj chciałem zaapelować do pana premiera – może ma telefon do ministra Szumowskiego – żeby zadzwonił do ministra Szumowskiego, niech mu przekaże te programy i scenariusze.

Dzisiaj widać, że niestety rząd nadal nie panuje nad epidemią, tylko epidemia panuje nad rządem.

Jako parlamentarzyści opozycji bynajmniej nie cieszymy się z porażki rządu w walce z pandemią, bo ta porażka wiąże się z bezmiarem ludzkich tragedii, z tysiącami śmiertelnych ofiar. Dla wielu Polaków to porażka po utracie biznesów, które budowały całe pokolenia, które dzisiaj stoją w obliczu bankructwa. To porażka i łzy po utracie bliskich. Próbuje się kreować przekazy medialne, że za pandemię odpowiedzialni są obywatele, którzy nie stosują się do zaleceń, także tych niezgodnych z polską konstytucją. Otóż część z nich się nie stosuje, bo widzi i widziała, w jaki sposób zachowywali się premier, wicepremier, ministrowie i inni PiS-owscy celebryci. Czy ktoś z polityków prawicy został ukarany za takie zachowanie? Nie było takiej informacji.

W związku z tym chciałbym się z tej trybuny zwrócić do pana, panie premierze, z pytaniem, czy w Polsce mamy jedno prawo, czy też dwa prawa: jedno dla Polaków i inne dla rządzących elit.

W materiale pana ministra nie było także informacji, gdzie są respiratory zakupione i opłacone przez pana ministra Szumowskiego. Nie ma odpowiedzi, jak to możliwe, że przedsiębiorca okradł Ministerstwo Zdrowia na 70 baniek, a całe armie służb specjalnych i prokuratorów nie kiwnęły palcem, żeby zapobiec tej kradzieży. Te miliony nadal nie wróciły na konto ministerstwa. Co Polacy mają myśleć o odpowiedzialnym za tajne służby panu wicepremierze i prokuratorze generalnym? Czy to była tylko chwilowa dekoncentracja tych polityków, czy jest jakiś szerszy układ? Kiedy, panie premierze, nastąpi finał tej sprawy?

Jako Klub Parlamentarny w czerwcu zapytaliśmy pana, panie ministrze, kto z ministerstwa, po pierwsze, to zamawiał, po drugie, to akceptował, a po trzecie, wypłacał środki temu przedsiębiorcy. Do dzisiaj oczekujemy na informację.

W marcu 2020 r. Ministerstwo Zdrowia kupiło ponad 5 mln maseczek od instruktora narciarstwa. To też nie jest do tej pory rozliczone.

Pytam też, kiedy rząd na poważnie podejdzie do opanowania chaosu przy organizacji szczepień, bo dzisiaj tych punktów szczepień jest blisko 6 tys., a niektórzy osiemdziesięciolatkowie, jak dobrze pójdzie, będą zaszczepieni najwcześniej jesienią. Jak rząd zamierza rozwiązać ten problem?

Koalicyjny Klub Parlamentarny Lewicy negatywnie ocenia efektywność działania rządu w walce z pandemią oraz organizację systemu szczepień.

Polacy zasługują na nowoczesną i efektywną służbę zdrowia. Proponujemy, by rząd położył nacisk na następujące działania:

• większy dostęp pacjentów do wiarygodnego testowania,
  • pilną zmianę przepisów o konieczności zwrotu pieniędzy do NFZ przez szpitale za niewykonanie planowych świadczeń w czasie epidemii,
  • wykorzystanie środków narodowego planu odbudowy w celu zwiększenia liczby uczelni medycznych i zakresu kształcenia w zawodach medycznych,
  • wprowadzenia takiego systemu pracy i płacy służb medycznych, by zatrzymać polskich lekarzy i polskie pielęgniarki w Polsce,
  • organizacji systemu badań nad rozwojem zagrożeń epidemiologicznych, wreszcie wsparcia przemysłu farmaceutycznego, by z jednej strony mógł opracować, a z drugiej strony mógł produkować zarówno zagraniczne, jak i polskie szczepionki.

Chciałbym w imieniu mojego klubu, ponieważ dyskutujemy na temat służby zdrowia, złożyć bardzo serdecznie podziękowania lekarzom, pielęgniarkom, diagnostom, radiologom, ratownikom, fizjoterapeutom, salowym i pracownikom sterylizacji za ich trud i walkę o polskich pacjentów. Panie i panowie, walczcie o zdrowie Polaków, my będziemy walczyli o was!

(Z wystąpienia posła J. Szopińskiego podczas 27. Posiedzenia Sejmu RP 16 marca 2021 r.)