Nie ma naszej zgody na Polexit!

W  niedzielne popołudnie, w 126 polskich miastach mieszkańcy wylegli na ulice, by zaprotestować przeciwko zamiarom rządzących, by doprowadzając do konfliktu z Unią Europejską, wyprowadzić z niej Polskę.

Ponury to dowcip, ale mówi się, że Trybunał Konstytucyjny Julii Przyłębskiej ma niezwykłe sukcesy w orzekaniu – co orzeknie, to Polacy wychodzą na ulice.

Wszyscy pamiętamy październikowy (sic!) 2020 r. werdykt Trybunału w sprawie zaostrzenia przepisów o aborcji. Masowe demonstracje na ulicach i narodziny nowej ulicznej kultury tekturowych haseł.

rynek5   rynek4 copy

Tegoroczne październikowe orzeczenie Trybunału o wyższości prawa krajowego nad unijnym, w rzeczywistości wprowadza Polskę na drogę poza Unią, bo nierespektowanie praw organizacji, do której się przystąpiło, nic innego oznaczać nie może.

rynek1   rynek3

Na Starym Rynku w Bydgoszczy, wśród licznego grona mieszkańców obecni byli przedstawiciele Nowej Lewicy z sekretarzem RW NL Zbigniewem Welencem, przewodniczącym RM NL w Bydgoszczy Mirosławem Kozłowiczem, zastępcą prezydenta miasta i posłem ziemi bydgoskiej Janem Szopińskim. – Demonstrujemy, opowiadamy się za Polską w otwartej i nowoczesnej Europie! – mówi Beata Krajewska – przewodnicząca RP NL w powiecie bydgoskim

– Nie ma naszej zgody na Polexit! – oświadcza Michał Wysocki, działacz partii  w Kujawsko-Pomorskiem.

wloclawek1 copy copy   wloclawek4

Reprezentacja włocławskiej Nowej Lewicy dołączyła także do obywatelskiej manifestacji sprzeciwu wobec wyprowadzania Polski z Unii Europejskiej. Wśród nich Krzysztof Kukucki – zastępca prezydenta Włocławka i szef RM NL w mieście.

W Toruniu  pod pomnikiem Mikołaja Kopernika wśród protestujących mieszkańców był także poseł Nowej Lewicy Robert Kwiatkowski oraz posłanka Joanna Scheuring-Wielgus, nowo wybrana wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy z frakcji Wiosna.

torun2   torun4 copy

Demonstrowali również mieszkańcy Inowrocławia i tam nie zabrakło przedstawicieli Nowej Lewicy z Ewą Sypniewską, dyrektorką Biura posła Krzysztofa Gawkowskiego oraz Piotra Jaskólskiego - oboje byli delegatami na Kongres NowejLewicy z frakcji Wiosna.

inowroclaw1   inowroclaw2a

Opr. nim, 10 października 2021 r.