Sejm pracuje nad prawem dla monoraila, a o PESĘ pyta J. Szopiński

Na wczorajszej sesji plenarnej Sejmu RP wprowadzono pod obrady rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o dozorze technicznym oraz ustawy o transporcie kolejowym. Czy słyszał ktoś o poprawie transportu w Polsce za pomocą monoraila? Tak! Po prostu pojazdu jednoszynowego poruszającego się na poduszkach powietrznych lub magnetycznych! Są takie projekty np. w obrębie aglomeracji śląskiej. Rząd jest tak do przodu z legislacją, że już opracował oprzyrządowanie prawne, w razie, gdyby coś, ktoś chciał tak nowoczesną komunikację wprowadzić np. w dużych miastach.

Poseł Jerzy Polaczek przedstawił sprawozdanie z obrad Komisji Infrastruktury i uzasadnił jakie to niezbędne w Polsce przedsięwzięcie oraz jednogłośnie poparte przez Klub Parlamentarny PiS.

Zareagował poseł Jan Szopiński, przypominając, że „(…) w Polsce nie mamy żadnych producentów taboru kolejowego opartego o jedną szynę, o którym mowa w nowelizacji.

szopinski pesa1  Posłuchaj wystąpienia posła J. Szopińskiego, 23 lutego 2022 r. TUTAJ lub klik foto

Nie ma też stosownej infrastruktury, w tym torowisk, dworców osobowych czy towarowych.

Mamy w Polsce za to uznane na całym świecie zakłady produkujące tradycyjne pojazdy szynowe, że wymienię choćby bydgoską PESĘ, dającą zatrudnienie tysiącom pracowników oraz podwykonawcom z Bydgoszczy oraz okolicy.

Mam pytanie do pana ministra, i poproszę o odpowiedź na piśmie: Czy rząd zamierza kupować rozwiązania komunikacyjne oraz tabor kolejowy poza granicami kraju oraz angażować środki budżetowe w przedsięwzięcia, które na tę chwilę dopiero raczkują nawet w najbogatszych krajach świata? Uprzejmie poproszę o odpowiedź na piśmie.”.

Odpowiedź opublikujemy.

Opr. nim, 24 lutego 2022 r.