Bydgoszcz. Obradowała Rada Miejska Nowej Lewicy

Po urlopowej przerwie, na 5 września zwołano posiedzenie miejskich organów statutowych Nowej Lewicy. Najpierw posiedzenie Zarządu Miejskiego, a później Rady Miejskiej. Obydwa posiedzenia prowadził sekretarz Rady Miejskiej Przemysław Biegański, obok w prezydium obrad zasiedli współprzewodniczący Mirosław Kozłowicz i Michał Wysocki. Wśród gości byli Piotr Hemmerling i Jacek Warczygłowa – współprzewodniczący Kujawsko-Pomorskiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy.

Uczestniczący w posiedzeniu Rady Miejskiej bydgoski poseł lewicy Jan Szopiński przedstawił informację o sytuacji w kraju oraz o swojej działalności poselskiej na forum Sejmu, a także w  mieście, w tym o interpelacjach składanych w sprawach Bydgoszczy. Te ostatnie dotyczyły np. łączenia szpitali uniwersyteckich (sprawa jest w toku), kosztów ogrzewania, finansowania warsztatów terapii zajęciowej czy choćby interwencji wobec nierealizowania przez rząd programu remediacji trujących zanieczyszczeń pozostałych po byłych Zakładach Chemicznych. Interwencja padła z mównicy sejmowej w przeddzień przyjazdu premiera Mateusza Morawieckiego do Bydgoszczy na okolicznościowe uroczystości 3 września.

rmbydgoszcz1a   rmbydgoszcz2a

Poseł złożył łącznie w swojej kadencji ponad 800 interpelacji i należy do najaktywniejszych parlamentarzystów. Bydgoszczanie doceniają tę działalność, czego wyrazem było przyznanie posłowi „Obywatelskiego Grand Prix Okola 2022” i wręczenie wyróżnienia w połowie sierpnia podczas osiedlowego festynu w podziękowaniu za współpracę i obywatelskie inicjatywy. Poseł aktywnie współpracuje z seniorami, działkowcami, stowarzyszeniami zawodowymi.

rmbydgoszcz5a   rmbydgoszcz6a

Z kolei głos przekazano współprzewodniczącym RW Piotrowi Hemmerlingowi i Jackowi Warczygłowie, którzy poinformowali o reagowaniu działaczy lewicy na zjawiska i decyzje rządzących, wpływające na sytuację życiową społeczeństwa. Było tak np. w proteście wobec wysokich i rosnących kosztów ogrzewania, kiedy w ustawie zawarto tylko dodatek za ogrzewanie węglem, a lewica proponowała pomoc rodzinom ogrzewającym swe mieszkania także innymi surowcami w postaci postulowanego dodatku grzewczego. Była na ten temat konferencja medialna w Bydgoszczy m.in.  z posłem Krzysztofem Gawkowskim, Piotrem Hemmerlingiem, Michałem Wysockim. Lewica bardzo mocno zareagowała na zatrucie Odry, organizując m.in. wysłuchanie społeczne w Kostrzynie nad Odrą (z udziałem posła J. Szopińskiego). Przedstawiono także program lewicy w zakresie edukacji „Przyjazna szkoła”, gdzie podczas tygodniowego szkolenia dla aktywu młodzieżówek w Ślesinie k. Konina, odbyła się konwencja Lewicy. Uczestniczyli w tym wydarzeniu przedstawiciele partii województwa. Wyraźnie także przeciwstawiono się używaniu podręcznika do przedmiotu Historia i Teraźniejszość w liceach i technikach autorstwa prof. W. Roszkowskiego. W konferencji prasowej na ten temat w Bydgoszczy uczestniczyli poseł Krzysztof Gawkowski, współprzewodniczący RM  Michał Wysocki i bydgoski radny, przewodniczący Komisji Edukacji Kazimierz Drozd.

rmbydgoszcz8a    rmbydgoszcz14a

Szefowie partii w województwie zdeklarowali powrót po urlopach do kontynuacji zadań z wojewódzkiego planu pracy.

Członek Rady Miejskiej, a zarazem sekretarz wojewódzki Nowej Lewicy Zbigniew Welenc poinformował o sytuacji finansowej i stanie opłacalności składek.

W następnym punkcie obrad współprzewodniczący Rady Miejskiej Mirosław Kozłowicz i Michał Wysocki przedstawili ocenę sytuacji społeczno-politycznej w Bydgoszczy, głównie w odniesieniu do współpracy z Koalicją Obywatelską oraz innymi partiami reprezentującymi lewicowe poglądy.

Opr. nim, 5 września 2022 r.