Łódzki Kongres Wojewódzki wybrał regionalne władze Nowej Lewicy

Blisko dwa lata trwał proces zjednoczeniowy dawnego Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Wiosny Roberta Biedronia. Na przeszkodzie stanęła pandemia koronawirusa oraz długie procedury sądowe, jednak w końcu się udało. SLD i Wiosna stworzyły nową, silną partię lewicową, a przypieczętował to Kongres Zjednoczeniowy Nowej Lewicy, który odbył się 9 października. Podczas Kongresu delegatki i delegaci z całego kraju wybrali współprzewodniczących i wiceprzewodniczących Nowej Lewicy.

Również w regionach proces jednoczenia powoli dobiega końca. W sobotę, 6 listopada Łódzki Kongres Wojewódzki Nowej Lewicy wybrał władze regionalne partii, w tym współprzewodniczących, sekretarza, wiceprzewodniczących, Radę Wojewódzką oraz przedstawicieli województwa łódzkiego do Rady Krajowej. Współprzewodniczącymi partii zostali parlamentarzyści z województwa - Anita Sowińska i Tomasz Trela. Sekretarzem ponownie wybrano Grzegorza Majewskiego, a pośród szóstki wiceprzewodniczących znalazł się były poseł Artur Ostrowski, dwoje wiceprezydentów Małgorzata Moskwa-Wodnicka, wiceprezydent Łodzi i Marek Gryglewski, wiceprezydent Pabianic, a także działacze Wiosny, Elżbieta Żuraw, Michał Pietrzak i Wiktor Idzikowski.

"Już wszystko jasne, mam przyjemność być wybraną na współprzewodniczącą Nowej Lewicy w naszym województwie. Te wybory są zwieńczeniem dwuletniej współpracy wiosny z SLD, która układała się bardzo dobrze i wierze, że nadal tak będzie" - mówiła posłanka Anita Sowińska.

Podczas obrad Łódzkiego Kongresu Wojewódzkiego posłanka i współprzewodnicząca partii Anita Sowińska mówiła o potrzebie walki z wykluczeniem transportowym, konieczności sprawiedliwej transformacji, a także swoim doświadczeniu i drodze do polityki. Z kolei poseł i współprzewodniczący Tomasz Trela podkreślał, że w partii zaczyna się nowy rozdział, choć współpraca między ugrupowaniami układała się w województwie bardzo dobrze już od dłuższego czasu. Mówił też, że inne ugrupowania są dla Lewicy konkurentami, a wrogiem jest PiS. Zauważył, że ludzie oddając głos na Lewicę, muszą wiedzieć, że głosują na sprawne usługi publiczne, a partia dba o drugiego człowieka, zwłaszcza tego słabszego. Poseł podziękował wszystkim szefom powiatowych struktur, którzy poparli jego kandydaturę na współprzewodniczącego. Nie zabrakło też sprawozdania z 6 lat funkcjonowania partii, które przedstawił Sekretarz Łódzkiej Rady Wojewódzkiej Nowej Lewicy Grzegorz Majewski.

"To, co miało miejsce przez kilkanaście miesięcy, czyli ten nasz związek partnersko-przyjacielski z Wiosną Roberta Biedronia, dzisiaj w województwie łódzkim został sformalizowany. Dziś odbywa się pierwszy Kongres Nowej Lewicy w województwie łódzkim, mam przyjemność współprzewodniczyć Nowej Lewicy w naszym województwie, razem z moją koleżanką, posłanką Anitą Sowińską" - mówił podczas konferencji poseł Tomasz Trela"Wybraliśmy też władze Nowej Lewicy w województwie łódzkim, wybraliśmy Sekretarza, Grzegorza Majewskiego i Wiceprzewodniczących, to dwoje wiceprezydentów miast, Małgorzata Moskwa-Wodnicka i Marek Gryglewski, to były parlamentarzysta Artur Ostrowski ale też świeża krew w tej naszej nowej drużynie, Elżbieta Żuraw, Michał Pietrzak i Wiktor Idzikowski" - dodał poseł.

Nowy współprzewodniczący podkreślał, że najważniejszym celem dla organizacji wojewódzkiej jest powrót do Sejmiku Województwa Łódzkiego. Dodał, że pierwszy Kongres to wielkie święto, bo łączy się młodość, energia i zapał, z doświadczeniem, sprawczością i historią wielkiego SLD, który miał prezydenta, premierów, dał Polsce Konstytucję i wprowadził nas do Unii Europejskiej i NATO.

Na łódzkim kongresie gościł także Współprzewodniczący Nowej Lewicy, Wicemarszałek Sejmu RP Włodzimierz Czarzasty i wiceprzewodniczące krajowe, posłanka Wanda Nowicka i Wiceprezydent Miasta Łodzi Małgorzata Moskwa-Wodnicka.

"Nowa Lewica jest partią, która nie tylko wybiera ludzi do kierowania tą partią, ale zawsze, konsekwentnie, jako jedyna siła w Polsce opowiada się za pełnymi prawami aborcyjnymi dla kobiet. Dwa razy jako SLD przeprowadziliśmy przez sejm ustawę, która gwarantowała każdej kobiecie prawo do bezpiecznego przerywania ciąży. Nie weszło to w życie przez Trybunał Konstytucyjny i prezydenta Wałęsę. Chcę Państwu powiedzieć, że ograniczanie praw aborcyjnych Polkom kończy się śmiercią, tak jak to miało miejsce w Pszczynie" - mówił współprzewodniczący Nowej Lewicy, wicemarszałek Włodzimierz Czarzasty. "Kobieta ma prawo do tego, żeby decydować o swoim losie i o swoim ciele. Lewica nigdy w tej sprawie zdania nie zmieniała, nie kupczyła prawami kobiet, jesteśmy konsekwentni. Łączymy się między innymi po to, żeby stanowić silną partię, która będzie walczyła o prawa kobiet" - dodał marszałek Czarzasty.

Marszałek Czarzasty, podczas wystąpienia, podkreślał, że Lewica jest ugrupowaniem mądrym, bo potrafi wychodzić z kryzysów, i niewątpliwie potrzebnym Polsce. Zwrócił uwagę, że Lewica walczy o prawa kobiet, broni mniejszości i chce budować Polskę dla każdego, Polskę wolności i szacunku. Stwierdził, że Lewica nie walczy z religią, ale opowiada się za likwidacją przywilejów kleru, który powinien uczciwie płacić podatki. Współprzewodniczący Lewicy mówił też o rosnących cenach i propozycji Lewicy, która chce obniżenia podatku VAT do 15%, żeby ulżyć nieco Polkom i Polakom.

"Cieszę się, że tak wiele kobiet będzie rządziło Nową Lewicą w tym województwie, bo przecież Łódź to miasto kobiet. To tu 50 lat temu odbył się wielki i skuteczny strajk włókniarek, co pokazuje, że kobiety są tu silne i bardzo aktywne. Wierzę, że wspólnie z innymi kobietami uda nam się odwrócić to straszne zło, to nieszczęście, które spadło na kobiety za sprawą PiS" - mówiła posłanka i wiceprzewodnicząca Nowej Lewicy Wanda Nowicka.