Kotula: Zagłosuję za każdym projektem, który będzie zmierzał w kierunku liberalizacji prawa aborcyjnego

Zagłosuję za każdym projektem, który będzie zmierzał w kierunku liberalizacji prawa aborcyjnego. Dobrze, że są różne projekty, bo to oznacza, że praca nad tymi projektami w komisjach, będzie oznaczała merytoryczną pracę nad każdym z ważnych dla nas punktów i wypracujemy być może jeden - najlepszy projekt, który systemowo te wszystkie dobre rozwiązania zagwarantuje.

My tak naprawdę dzisiaj musimy powiedzieć kobietom - możecie podjąć decyzję, a my tę decyzję będziemy szanować i stworzymy system, w którym państwo będzie was w każdej z tych decyzji wspierało.

Niezależnie od tego czy zdecydujecie się urodzić czy będziecie potrzebowały przerwać ciążę - otrzymacie należyte wsparcie.

Katarzyna Kotula, ministra ds. równości
TVN 24, 25 stycznia 2024 r.