Wieczorek: W wielu ośrodkach naukowych w Polsce toczą się prace nad sztuczną inteligencją

Wziąłem osobisty nadzór nad całym procesem i cała sprawa będzie wyjaśniona. Powiedziałem prezesowi NCBiR-u, żeby wszystkie wielkie autorytety, które pisały do pana premiera zostały zaproszone, aby pokazać im koncepcję rozwoju sztucznej inteligencji w Polsce. Będę chciał wszystkie wielkie autorytety prosić, aby wrócili do rady.

Bez AI nie będzie rozwoju polskiej gospodarki, czy też nauki. Nie ma co do tego żadnej wątpliwości.

Spotkanie z prof. Sankowskim

Dziś spotykam się z prof. Sankowskim. Wypowiedzenie można złożyć i wycofać. Będzie to rozmowa jak kontynuować ten projekt. Tam są 4-5 zespołów badawczych, nikt nie ma zamiaru ich likwidować. Pan profesor dalej powinien koordynować pracami, ale już nie jako prezes.

Prosiłbym bardzo, żebyśmy się wzajemnie szanowali, bo opinia publiczna jednak na to wszystko patrzy. Wszystkim, którzy mówią dziś, że coś złego dzieje się polskiej nauce zwracam uwagę – rozumiem, że chcą powrotu do czasu PiS, bo wtedy: PAN miała wszystkie pieniądze, mogła normalnie funkcjonować, nie zakładano równolegle Akademii Kopernikańskiej, by likwidować PAN, uczelnie miały uczciwie przekazywane pieniądze. Wtedy, rozumiem NCBiR był taką firmą, gdzie uczcicie były ogłaszane granty, wszyscy mogli tam startować?

Skończyły się czasy PiS-u, kiedy to minister wskazywał prezesa spółki

Rada nadzorcza jednogłośnie w tajnym głosowaniu wybrała pana Borowika, to był uczciwy konkurs. Mówimy, że muszą się skończyć czasy PiS-u i trzeba rozpisywać konkursy, musimy wybierać fachowców. To się stało, a opinia publiczna chce, aby minister ręcznie zmienił kandydata. Nie miałem nadzoru nad tym konkursem i dowiedziałem się o wyborze danego prezesa dopiero, jak został on wybrany.

Porządkujemy wszystkie sprawy, oglądamy każdą złotówkę i mówimy jasno: patologie muszą się skończyć. Jesteśmy transparentni i uczciwi, komuś może się to nie podobać.

Na uczelniach wyższych trwają cały czas prace nad sztuczną inteligencją, Ministerstwo Nauki ma ośrodek przetwarzanie informacji, gdzie pracuje ponad 500 informatyków, gdzie też toczą się prace nad AI. W wielu ośrodkach naukowych w Polsce toczą się prace nad sztuczną inteligencją, trzeba zacząć to koordynować, aby uzyskać efekt skali.

Dariusz Wieczorek, minister nauki
Radio Zet, 2 października 2024 r.