Liberadzki: Teraz turystyka i transport!

Mówimy o trzeciej co do wielkości gałęzi gospodarki w Europie. Turystyka, to ponad 10 proc. europejskiego PKB i ponad 25 milionów miejsc pracy na kontynencie. Taki jest rynek, który został sparaliżowany przez pandemię COVID-19.

Nic dziwnego, że oczekiwanie na decyzje dotyczące przyszłości są duże i niecierpliwe.

Mam w tej sprawie nowe wiadomości. Dziś, w środę – 13 maja, odbędzie się (w formie video-konferencji) posiedzenie Kolegium Komisarzy Komisji Europejskiej, podczas którego rozpatrywanych będzie pięć ważnych dla tej sfery spraw:

1. Turystyka i transport w roku 2020 oraz przewidywania na przyszłość. Słowem, co Komisja Europejska winna zrobić i jakie działania zadeklaruje – oczywiście w kontekście koronawirusa

2. Wytyczne dla wznowienia i wzmocnienia usług turystycznych. W tym przypadku chodzi o to, pod jakimi warunkami będzie można wznowić wszelkie usługi turystyczne - wczasy, wyjazdy, przyjmowanie gości itd.

3. Stopniowe, skoordynowane podejście do znoszenia kontroli granicznej i przywracania swobody poruszania się. W pierwszej kolejności między poszczególnymi państwami członkowskimi, a potem w ramach całej grupy Schengen. O granicy zewnętrznej na razie nie rozmawiamy, granic zewnętrznych w tej chwili jeszcze nie otwieramy. Kiedy to może nastąpić? Dowiemy się być może po dzisiejszym posiedzeniu Kolegium Komisarzy.

4. Wytyczne dla odtworzenia usług transportowych i połączeń. To oznacza, że rozpoczyna się normalizowanie sytuacji w transporcie – lotniczym, kolejowym, drogowym i morskim.

5. Rekomendacje KE w sprawie voucherów oferowanych pasażerom linii lotniczych zamiast zwrotu kosztów za odwołany pakiet podróżny.
Mieliśmy do czynienia z tego typu postulatami, kierowanymi do PE, także do mnie. Czekamy więc na wyniki Kolegium Komisarzy, bo w ślad za tym mogą przyjść - i to już na następną sesję plenarną PE - ewentualne nowelizacje rozporządzeń czy dyrektyw, lub też informacje o charakterze wytycznych, które Parlament przyjmie. To bowiem, co Komisja robi – teraz w sferze transportu i turystyki - to jest jej odpowiedź na postulaty Parlamentu Europejskiego. Parlament tego oczekiwał.

Na koniec pragnę zwrócić jeszcze uwagę, że w każdym z tematów, które są „na warsztacie” KE, chodzi nie tylko o to, żeby bezpiecznie odtworzyć działalność w konkretnej dziedzinie gospodarczej, ale też o określenie sposobu funkcjonowania w przyszłości, zarówno w warunkach wygaszania epidemii, lecz również, gdyby (odpukać) spełniły się prognozy o możliwym jej nawrocie.

Prof. Bogułsaw Liberadzki, eurodeputowany