Żukowska: Narodowy Program Szczepień to dokument w PDF-ie, umieszczony na stronie KPRM i nie ma on żadnej rangi prawnej

Rządzący zdają się zapominać o nauczycielach, o personelu administracyjnym żłobków i przedszkoli, o pracownikach ośrodków wychowawczych i socjoterapeutycznych. Zwracamy się z apelem do Ministra Edukacji i Nauki, do ministra Michała Dworczyka, do Ministerstwa Zdrowia, a także do premiera Mateusza Morawieckiego, żeby w pierwszym etapie szczepień priorytetowo potraktować grupę nauczycieli i pracowników placówek oświatowych.

Chcemy, żeby nauczyciele powracając do szkół  a może się to wydarzyć już za kilka tygodni  czuli się w nich bezpiecznie. Od tego czy nauczyciele będą mogli wykonywać swoje obowiązki służbowe, zależy życie także innych grup. Przede wszystkim zależy dobro i bezpieczeństwo sześciu milionów uczniów i uczennic, ale także możliwość swobodnego realizowania obowiązków zawodowych przez opiekunów i rodziców tych osób.

Opieka nad dziećmi najmłodszymi jest kolejnym z kluczowych filarów funkcjonowania gospodarki. To dzięki temu, że przedszkola i żłobki funkcjonują rodzice dzieci najmłodszych mogą chodzić do pracy.

Skandalem jest, że Narodowy Program Szczepień jest to po prostu dokument w PDF-ie, umieszczonym na stronie Kancelarii Rady Ministrów i nie ma on żadnej rangi prawnej.  W związku z tym jesteśmy w dosyć kuriozalnej sytuacji prawnej, którą należy wyjaśnić i nadać mu rangę np. rozporządzenia Ministra Zdrowia, ponieważ w tej chwili kolejność szczepień, która jest przedstawiona w tym dokumencie jest taką hipotezą, którą rządzący z Prawa i Sprawiedliwości sobie założyli. Najważniejszy w tej chwili program rządowy  Narodowy Program Szczepień – odbywa się w tej chwili na podstawie powieszonego na stronie internetowej

Anna-Maria Żukowska podczas konferencji prasowej powiedziała:

Kolejną grupą. która zwraca się do mnie, zwraca się do Lewicy z prośbą o wsparcie, jest grupa pracownic i pracowników ośrodków pomocy socjoterapeutycznych i-wychowawczych. Są to pracownicy, którzy zajmują się podopiecznymi nie tylko poniżej 18 roku życia, ale też tymi starszymi od dwudziestego szóstego roku życia, którzy wymagają specjalnej uwagi. Również ci pracownicy nie są uwzględnienie i to uwaga w czymś co w ogóle nie ma rangi aktu prawnego. To jest kolejny problem, którym chciałam podsumować tę konferencję. Dokument, który nazywa się Narodowy Program Szczepień jest to po prostu dokument w PDF-ie, umieszczony na stronie Kancelarii Rady Ministrów. Nie ma on żadnej rangi prawnej, to nie jest to nawet rozporządzenie Ministra Zdrowia, więc tak naprawdę te wszystkie grupy, które tam są ujęte i ta kolejność, która jest przedstawiona w tym dokumencie jest taką hipotezą, którą rządzący z Prawa i Sprawiedliwości sobie założyli. Natomiast nie ma tego ani jak pilnować, ani jak egzekwować. Jesteśmy w dosyć kuriozalnej sytuacji prawnej, w związku z tym apeluję oto, żeby nadać temu dokumentowi ramy prawne np. rozporządzenia chociażby Ministra Zdrowia, żeby wszyscy ci którzy się do nas zwracają – nauczyciele, pracownicy żłobków, personel pomocniczy żłobków i przedszkoli, czy też ośrodków socjoterapeutycznych oraz wszystkich innych instytucji; a także seniorzy – kolejne grupy, które miałyby być zaszczepione, miały taką perspektywę, a która jest ujęta w ramach prawnych. Oto apelujemy i mamy nadzieję, że to się w końcu wydarzy, nie może być tak, że najważniejszy program rządowy, który w tej chwili się toczy, czyli program szczepień odbywa się na podstawie  papierka powieszonego na stronie internetowej.