Pawliczak: Wierzymy, że walka z pandemią nie ma barw politycznych i ta współpraca od tej pory będzie się odbywać na innych zasadach

Samorządowcy związani z Lewicą chcą się włączyć w proces szczepień przeciwko COVID-19, aby go przyspieszyć proponują udostępnienie infrastruktury pod centra szczepień w postaci budynków szkół oraz hale sportowe. Warszawskie Bielany, Katowice, Częstochowę, Łódź, Elbląg, Bydgoszcz, Świdnicę, Ostrów Wielkopolski czy Słupsk – to przykładowe miasta rządzone lub współrządzone przez lewicowych samorządowców, a które chcą pomóc.

Karolina Pawliczak podczas konferencji powiedziała:

Lewica była, jest i będzie. Udowodniliśmy przez szereg ustaw, które złożyliśmy Sejmie bieżącej kadencji. Chcemy, aby małe ojczyzny współpracowały z rządem, ale przede wszystkim, aby rząd współpracował z samorządami.

Lewica konsultuje wiele spraw z jednostkami samorządu terytorialnego, a co robi rząd? Rząd dzisiaj dożyna samorządy. Poprzez brak środków finansowych z powodu utraconych wpływów z podatków, samorządy mają dzisiaj bardzo trudną sytuacją. Ale w tym bardzo trudnym okresie pandemii, rząd zwraca się do nich o pomoc, ale jest to przynajmniej o rok za późno. Lewica apeluje o współpracę rządu z samorządowcami od wielu miesięcy, małe ojczyzny od dawna deklarują chęć współpracy, ponieważ chcą działać na rzecz swoich lokalnych społeczności. Mamy nadzieję, że nadszedł ten czas, aby rząd zrozumiał jak potężny błąd popełnił.

Posłowie Lewicy będą sprawdzać jak ta współpraca będzie wyglądać, nie tylko w obszarze ochrony zdrowia, podziału środków finansowych oraz inwestycji, o które docierają tylko do samorządów rządzonych przez PiS. Wierzymy, że walka z pandemią nie ma barw politycznych i ta współpraca od tej pory będzie się odbywać na innych zasadach.