PKN Orlen grożą kary w wysokości do 8,6 mld złotych oraz do 50 mln euro. "Oczekujemy szybkiej reakcji ze strony Ministra Aktywów Państwowych Jacka Sasina"

Istotą interpelacji, którą złożyłem kilka dni temu do Ministerstwa Aktywów Państwowych jest kwestia nadzoru właścicielskiego, który minister Jacek Sasin sprawuje nad spółkami Skarbu Państwa, w tym nad polskim koncernem naftowym PKN Orlen. Zachodzi poważne i dość bogato udokumentowane podejrzenie, że PKN Orlen swoją działalność naraził się na dwie kary: pierwsza w wysokości do 8,6 mld złotych oraz druga w wysokości do 50 mln euro.

Zagrożenie tą pierwszą karą wynika z niezastosowania się do postanowienie Sądu Okręgowego w Warszawie, właściwego dla postępowań antymonopolowych, co do zawieszenia procesu przejmowania spółki Polska Press. Pytanie jaką rolę w tej sprawie odegrał lub też nie Minister Aktywów Państwowych, którego obowiązkiem jest nadzór właścicielski? Pytamy więc: jaka analiza prawna doprowadziła do sytuacji, w której pan minister Jacek Sasin nie podjął żadnych działań zmierzających do wyeliminowania tego typu szkód?

Przypomnę, że roczny zysk PKN Orlen w zeszłym roku wyniósł 3,4 mld złotych, a więc mówimy o kwotach niebagatelnych. One nie są przesądzone lub automatyczne, ale w przypadku uznania zasadności postanowienia sądu, a ta nie ulega wątpliwości, pojawia się pytanie jakiego rodzaju karę ten koncern może ponieść i jaki uszczerbek w związku z tym poniesie Skarb Państwa, reprezentowany w tej sprawie przez PKN Orlen?

Druga sprawa dotyczy potencjalnej kary w wysokości do 50 mln euro i dotyczy pewnych nieścisłości związanych z informacją na temat rynku drukarni prasowych do UOKiK. Urząd ten nie został prawidłowo poinformowany, że Polska Press zajmuje pozycje dominującą, a w niektórych obszarach nawet pozycję monopolistyczną, jeżeli chodzi o drukarnie prasowe. Nie jest to bez znaczenia, ponieważ PKN Orlen jest również właścicielem kolportera prasy – przedsiębiorstwa Ruch. Połączenie tych dwóch funkcji każe nam zadać pytanie: ile państwa ma być w mediach? Jak wiemy państwo jest już 100% właścicielem mediów publicznych: 17 radiowych stacji regionalnych, Telewizji Polskiej oraz Polskiej Agencji Prasowej, a poprzez PKN Orlen staje się właścicielem 20 spośród 24 tytułów prasy regionalnej, kolportera prasy, a także prawie wszystkich drukarni prasowych. Czy to nie za dużo?

Oczekujemy szybkiej odpowiedzi na te pytania oraz reakcji ze strony Ministra Aktywów Państwowych.

Robert Kwiatkowski, poseł