Rząd pozoruje walkę z inflacją

Rekordowa inflacja, złoty jest najtańszy od marca 2009 r. - Polska płaci coraz więcej za 6 lat rządów PiS. Rozwiązania zaproponowane przez Mateusza Morawieckiego w ramach tarczy antyinflacyjnej są niewystarczające i spóźnione. Lewica ponad miesiąc temu zgłosiła postulat czasowej obniżki akcyzy na paliwo. Wtedy prezes Jarosław Kaczyński krytykował ten pomysł, a dzisiaj rząd go wprowadza. Za późno! Nowa Lewica zaprezentowała systemową obniżkę VAT - obniżka punktowa VAT na gaz to za mało! Rząd już od lat mówi o rekompensatach - trzeba je w końcu wprowadzić! Dzisiaj przedstawiają niejasne rozwiązanie - dodatku osłonowego bez konkretów. Lewica ma jasny postulat - rekompensaty dla wszystkich gospodarstw domowych za ceny energii elektrycznej i gazu - rząd musi na to przeznaczyć co najmniej 7,5 mld zł. Skąd na to pieniądze? Rząd zyskuje na drożyźnie przez większe wpływy z VAT. Tylko w 2021 roku wpłynęło 33 mld zł więcej - stać ich na osłonę i zbicie inflacji!

Rząd miał wiele miesięcy na to, żeby zaplanować swoją strategię antyinflacyjną i ten czas został zmarnowany. Nie dajcie się państwo zwieść, akcyza na paliwo nie spadnie jutro, ceny energii elektrycznej i gazu też nie spadną jutro. Pierwsze odczuwalne efekty będą dopiero w ostatnim tygodniu 2021 r.

Lewica ma propozycję do polityków PiS, niech wyjdą w końcu ze swoich rządowych limuzyn i pójdą do sklepu, niech zrobią zakupy i sprawdzą, ile kosztuje chleb czy jajka, ile kosztuje olej czy masło.

Dariusz Wieczorek podczas konferencji prasowej powiedział:

Dziś kolejne informacje dotyczące inflacji, która jest najwyższa od 2008 roku. Inflacja dotknie tych najuboższych, tych najmniej zarabiających i spowoduje, że szykują nam się bieda święta.

Rosną ceny wszystkich towarów, szczególnie rosną ceny żywności czy ceny energii. Oczywiście rząd będzie się tłumaczył, że to wszystko to wina makroekonomiczne rosnących cen surowców, ale to nie jest tylko to. To jest również wina polityki rządu. Nie ma rady na drukowanie pieniędzy. Dobra polityka gospodarcza to zrównoważenie inwestycji oraz wydatków, to mądry i rozsądny budżet.

Widać wyraźnie, że w tej chwili jest to najwyższy poziom od 2015 roku. Niestety mamy bardzo złą informację dla nas wszystkich, dane mówią, że tzw. inflacja producencka jest na poziomie 11 i pół procenta. Oznacza to wzrost kosztów produktów do wytworzenia, za który na końcu zapłaci klient. Dzisiaj potrzeba szybkich działań ze strony polskiego rządu. Lewica od początku od paru miesięcy widząc co się dzieje na rynku sygnalizowała, że te działania potrzebne są już teraz.

Dariusz Standerski podczas konferencji prasowej powiedział:

Dzieje się to przed czym przestrzegaliśmy. Wysokie ceny zaczynają dotyczyć w coraz większym stopniu artykułów spożywczych. Żywność jest coraz droższa i będzie drożała jeszcze szybciej. W wielu rodzinach koszty przygotowania świąt będą o wiele wyższe niż teraz są planowane. Już ponad miesiąc temu apelowaliśmy do rządu, żeby wprowadzić pakiet rozwiązań antyinflacyjnych. Zamiast tego rząd wczoraj na ostatnią chwilę przyjmował atrapę antyinflacyjną, która nie rozwiąże problemu wzrostu cen.

Mówiliśmy ponad miesiąc temu o obniżeniu akcyzy na paliwa przez pięć zimowych miesięcy. Rząd wpada na ten pomysł dopiero po ponad miesiącu, ale okazuje się, że może być już za późno, ale te zmiany chce wprowadzić dopiero za niecały miesiąc.

Jeżeli chodzi o rekompensaty za rosnące ceny energii rząd mówił o tym już rok temu. Minister Sasin miał mieć ustawę. Pytamy: gdzie jest ta ustawa? Teraz nie mówi się już o rekompensatach tylko o skomplikowanych dodatkach. Apelujemy do rządu o powrót do tematu rekompensat, ponieważ wszystkie gospodarstwa domowe w Polsce powinny otrzymać rekompensatę za drożejące energię. I mówiliśmy jasno i mówimy to dalej: należy zacząć systemową zmianę w podatku VAT.

Podatek VAT w Polsce powinien wynosić nie 23 a 15 procent. Rząd przez swoją prawą tarczę, przez swoją atrapę antyinflacyjną nie jest w stanie zapanować nad inflacją, widzimy to teraz i niestety zobaczymy to za miesiąc. Dlatego apelujemy do szefa NBP, żeby nie robił kampanii wyborczej na swoje stanowisko, ale żeby zdecydowanie działał w temacie inflacji.

Jak państwo wiecie w tym roku w noweli do budżetu rząd wskazał, że wpływy z podatku VAT wzrosną o 33 miliardy zł, co jest również efektem rosnących cen i efekt inflacji. Jeżeli dzisiaj pan premier mówi, że koszty tego tzw. pakietu antyinflacyjnego są na poziomie 10 mld zł, to my się pytamy polskiego rządu, gdzie pozostałe 23 miliardy?