TK o Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. „Tym postępowaniem pozbawia się miliony polskich obywateli dostępu do niezależnego sądu”

- Zbigniew Ziobro zwrócił się do pani Przyłębskiej o stwierdzenie niezgodności Konstytucji z Konstytucją – mówił poseł Andrzej Szejna komentując dzisiejszą rozprawę przed Trybunałem Julii Przyłębskiej, który na wniosek ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobro ma zająć się konstytucyjnością Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, który mówi o prawie każdego do niezależnego sądu ustanowionego ustaw. - Jeżeli ten wyrok zostanie wydany zgodnie z oczekiwaniami pana Zbigniewa Ziobro, będzie to oznaczać, że w Polsce obywatel nie ma prawa do rzetelnego postępowania przeprowadzonego przed bezstronnym i niezależnym sądem – ocenił Szejna.

- Zbigniew Ziobro oraz Prawo i Sprawiedliwość traktują tzw. Trybunał Konstytucyjny jak sklep. Przychodzą, żądają i dostają wszystkie te wyroki, które chcą – mówił poseł Krzysztof Śmiszek podczas konferencji prasowej przed budynkiem Trybunału Konstytucyjnego. - Dzisiaj kwestionuje się art. 6 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, dzisiaj kwestionuje się prawo do sądu, dzisiaj kwestionuje się przepisy, które obowiązywały w Polsce od ponad 30 lat. Stawiamy zatem pytanie: co będzie po tym wyroku jeszcze zakwestionowane? Czy za tydzień czy dwa lub za miesiąc Zbigniew Ziobro poprosi Julię Przyłębską o to, żeby unieważniła nasze członkostwo w NATO? A może poprosi o to, żeby zalegalizować nasze podważanie naszej obecności w Organizacji Narodów Zjednoczonych? - dopytywał Śmiszek.

Czego dotyczy postępowanie?

- Dzisiejsza rozprawa dotyczy ziobrowskiej hekatomby, która miała miejsce w latach 2017-2018, kiedy to Zbigniew Ziobro jednym pociągnięciem pióra i jednym faksem odwołał prawie 150 prezesów i wiceprezesów polskich sądów. Było to bezprecedensowe wydarzenie w historii polskiego sądownictwa. Dlaczego ich odwołał? Bo mógł. Bo chciał. Bo wiedział, że tego typu sytuacje w polskim państwie ujdą mu bezkarnie. Dwójka z tych sędziów zdecydowała się jednak na postępowanie przeciwko polskiemu państwu i otrzymała bardzo konkretny wyrok, zgodnie z którym polskie państwo złamało przepisy Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, nie dając możliwości odwołania się tym sędziom, którzy zostali zostali odwołani – mówił Krzysztof Śmiszek. - W świetle wyroku Strasburga polskie państwo łamie podstawową zasadę funkcjonowania demokratycznego państwa, jakim jest prawo do rzetelnego postępowania sądowego. A dzisiaj Zbigniew Ziobro udał się do Julii Przyłębskiej z prośbą o kolejną pieczątkę na swojej decyzji, a Julia Przyłębska ma dziś zalegalizować BEZPRAWIE. Julia Przyłębska i jej akolici łapska będą dzisiaj świadczyć na rzecz Ziobry, że wszystko jest w porządku, że miał prawo do bezprawnych posunięć. Widać jak na dłoni, że po to zostały przejęte instytucje demokratyczne, żeby żyrować i zalegalizować bezprawne działania.

Polki i Polacy stracą prawo do niezależnego sądu

- Od siedmiu lat mamy do czynienia z procesem podważania zaufania Polski do organów międzynarodowych, do trybunałów międzynarodowych. Najpierw Luksemburg, a dzisiaj na ogień krzyżowych pytań krzyżowych poszedł Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu. Tak naprawdę nie chodzi tylko i wyłącznie o zabezpieczenie prawa sędziów do rzetelnego postępowania, tak naprawdę chodzi o bezpieczeństwo Polek i Polaków i ich prawa i wolności Polek i Polaków – kontynuował poseł. - W przeszłości mieliśmy do czynienia z niezwykle istotnymi wyrokami: w sprawie Alicji Tysiąc i możliwości dostępu do aborcji; w sprawie wolności zgromadzeń, czy też wolności związkowej. Dzisiaj tym postępowaniem pozbawia się miliony polskich obywateli dostępu do niezależnego sądu, do niezależnej pomocy, do niezależnego wsparcia ze strony międzynarodowego organu. Po spodziewanym dzisiaj wyroku Polki i Polacy stracą swoją ostatnią deskę ratunku.

Pieniądze za praworządność

Poseł Andrzej Szejna zwrócił też uwagę na międzynarodowe konsekwencje spodziewanego dzisiaj wyroku. - Europejski Trybunał Praw Człowieka stwierdził w jednym z wyroków, że sędziowie Izby Dyscyplinarnej, że Krajowa Rada Sądownictwa są nielegalne. Ktoś się zapyta co to znaczy dla Polek i Polaków? Dotyczy naszej pozycji w Unii Europejskiej oraz naszych środków, których z Unii Europejskiej jak do tej pory nie zobaczyliśmy. Dzisiaj kary, które są nałożone na Polskę to jest 71 milionów euro za Turów i 60 milionów euro za Izbę Dyscyplinarną. Przecież przy rozpatrywaniu przez Komisję przez Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wniosków o zawieszenie wypłat dla Polski, wniosków przez Komisję Europejską o wysyłanie faktur do Polski za kary, znaczące jest pokazanie, że Polska nie jest krajem praworządnym, jest krajem, który nie szanuje umów i traktatów międzynarodowych oraz zasad społeczności międzynarodowej. To jest bardzo ważny moment, który oznacza, że plan pana Zbigniewa Ziobry wyprowadzenia Polski z Unii Europejskiej jest kontynuowany, że plan nieuzyskiwania środków unijnych za wszelką cenę i sporu z Unią Europejską jest kontynuowany.

Polityka zagraniczna w ruinie

- Mamy dzisiaj politykę zagraniczną w ruinie. Mamy dzisiaj w rozpadzie Polskie Siły Zbrojne, ponieważ wyciekły bardzo ważne bardzo wrażliwe informacje, które narażają nasze bezpieczeństwo i wiarygodność w NATO. Mamy dzisiaj zniszczony Trybunał Konstytucyjny, Sąd Najwyższy, a teraz kolejnym etapem destrukcji państwa polskiego przez PiS, będzie wyprowadzenie Polski z Europejskiej Konwencji Praw Człowieka – podkreślał Szejna.