Jarosław Kaczyński ukarany przez Komisję Etyki Poselskiej za słowa o tym, że „kobiety dają w szyję”

Prezes PiS został ukarany przez sejmową Komisję Etyki Poselskiej. Jarosław Kaczyński otrzymał naganę za obraźliwe słowa o tym, że „kobiety dają w szyję”. Wniosek o jego ukaranie złożyła posłanka Joanna Scheuring-Wielgus.

Podczas swojego wystąpienia w Ostródzie prezes PiS obwiniał kobiety o spadek liczby urodzeń. - To jest kwestia pewnego nastawienia ludzi, w w szczególności pań (…) jeżeli na przykład utrzyma się taki stan, że do 25 roku życia dziewcząt, młode kobiety, piją tyle samo co ich równieśnicy, to dzieci nie będzie. (…) Ale jak do 25 roku życia dają w szyję, to trochę żartuję, ale nie jest to dobry prognostyków tych sprawach – mówił Jarosław Kaczyński.

- Te słowa o kobietach były haniebne, dlatego trzeba je piętnować. Nawet jeśli jest to symboliczne. Nie można też być głuchym na idiotyczne tezy o alkoholizmie, trzeba je prostować i mówić jak jest naprawdę – komentowała Scheuring-Wielgus

- Poseł Kaczyński naraża na szwank dobre imię Sejmu. Osoba, która ma na ustach prawo i sprawiedliwość obraża kobiety, trywializuje problem alkoholizmu w Polsce i lekceważy organ Sejmu jakim jest Komisja Etyki Poselskiej, nie stawia się na jej posiedzenia, nie składa wyjaśnień ani nie usprawiedliwia swojej nieobecności – mówiła posłanka Monika Falej, przewodnicząca KEP.

Prezes PiS już po raz drugi został ukarany przez sejmową Komisję Etyki Poselskiej, we wrześniu 2022 r. otrzymał naganę za słowa o osobach transpłciowych.