Podwyżki cen biletów PKP. Lewica apeluje do premiera o ich powstrzymanie

Poseł Tomasz Trela z Lewicy zaapelował do premiera Mateusza Morawieckiego o podjęcie decyzji, która powstrzyma podwyżki cen biletów w Polskich Kolejach Państwowych. Jak poinformowała spółka, ceny na przejazdy poszczególnymi pociągami wzrosną o kilkanaście procent.

Poseł Trela, uzasadniając apel o wycofanie się rządu ze wzrostu cen biletów PKP, przekazał, że przeciętna rodzina z Łodzi chcąc podróżować do Warszawy będzie musiała wydać na bilety kolejowe o 12 proc. więcej niż dotychczas, a rodzina ze stolicy wybierająca się do Gdańska pociągiem Pendolino od przyszłego tygodnia wyda na bilety PKP o 18 proc. więcej.

"Trzeba dziś zadać pytanie rządzącym, co oni chcą takimi zabiegami osiągnąć? Czy jeszcze chcą ich dorżnąć cenami biletów PKP?" - pytał Trela.

"Występujemy do premiera Morawieckiego z apelem, z żądaniem, aby wycofać się z decyzji o planowanej podwyżce cen biletów kolejowych PKP" - powiedział Trela Dodał, że decyzję w tej sprawie "na dobrą sprawę podejmuje spółka w stu procentach zależna od skarbu państwa". "Można cofnąć te podwyżki, przynajmniej na ten bardzo trudny rok 2023" - apelował poseł Lewicy.