Nowelizacja ustawy o SN. „Nie ma miejsca na żaden szantaż, zgłosimy poprawki”

- Nie poprzemy wniosku o odrzucenie w I czytaniu nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym – poinformowali przedstawiciele demokratycznej opozycji na wspólnej konferencji w Sejmie. Politycy Lewicy, Koalicji Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego zapowiedzieli, iż będą zgłaszać poprawki do tego projektu. - Opozycja mówi jednym głosem i daje szanse na to, żeby środki w ramach KPO trafiły do Polski – oświadczyli.

Opozycja jest zjednoczona. Mówimy wspólnym głosem: tak dla Funduszu Odbudowy; tak dla pieniędzy z Unii Europejskiej

- Prawo i Sprawiedliwość narobiło wielkiego bałaganu w sprawie pieniędzy z Unii Europejskiej, ale też prawa, które powinno regulować polski ustrój, czy też Sąd Najwyższy. Przez kilka lat łamano Konstytucję i dziś opozycja zrobi wszystko, aby ustawa zasadnicza dalej trwała i obowiązywała, a także, aby PiS nie miał żadnej taryfy ulgowej na dalsze łamanie prawa.

Opozycja w sprawie pieniędzy z Unii Europejskiej jest zjednoczona. Mówimy wspólnym głosem: tak dla Funduszu Odbudowy; tak dla pieniędzy z Unii Europejskiej. Ale mówimy również, że nie ma miejsca na żaden szantaż ze strony pana Mateusza Morawieckiego, czy też pana Jarosława Kaczyńskiego. Zgłosimy zatem nasze poprawki, które zagwarantuje to, że żadne prawo wprowadzane przez PiS nie łamie Konstytucji.

Apelujemy do pana Kaczyńskiego: nie zwlekajcie, niech prace w komisjach toczą się jeszcze dzisiaj. Im szybciej ostatecznie tą ustawę zaprezentujecie i im szybciej przyjmiecie nasze poprawki, tym łatwiejsza będzie nasza droga po pieniądze z Unii Europejskiej.

Nie wierzcie we wszystko co mówią panowie Kaczyński i Morawiecki, że Bruksela na pewno jest na pewno dogadana. Prawda jest taka będzie dogadana, jak zostanie uchwalona i przez prezydenta podpisana. Więc najpierw rozsądek i praca w parlamencie. Żadnych szantaży, bo najważniejsze są pieniądze z Unii Europejskiej – mówił szef KP Lewica poseł Krzysztof Gawkowski